W DSM-5 – zaburzenia jedzenia i odżywiania definiowane jako ważny problem zdrowotny, „który charakteryzuje się ciągłymi zaburzeniami odżywiania lub zachowaniami związanymi z jedzeniem, które manifestują się zmienionym spożywaniem lub wchłanianiem żywności i które znacznie upośledzają zdrowie fizyczne lub funkcjonowanie psychospołeczne”.
DSM-5 wyszczególnia następujące zaburzenia odżywiania:
- jadłowstręt psychiczny (ang. anorexia nervosa, AN)
- żarłoczność psychiczna, bulimia (ang. bulimia nervosa, BN)
- łaknienie spaczone (ang. pica)
- zaburzenia przeżuwania (zespół ruminacji, ang. ruminacion disorder, RD)
- zaburzenia odżywiania polegające na unikaniu lub ograniczaniu przyjmowania pokarmów (avoidant/restrictive food intake disorder, ARFID)
- zaburzenia odżwiania z epizodami niekontrolowanego objadania się (zespół gwałtownego objadania się , zespół z napadami objadania się, ang. binge eating disorder, BED)
- inne specyficzne zaburzenia jedzenia i odżywiania (ang. other feeding or eating disorder, OSFED)
Mikrobiom, czyli mikroflora jelitowa, odgrywa znaczącą rolę w regulowaniu różnych aspektów związanych z zaburzeniami odżywiania (regulacja zachowań związanych z odżywianiem oraz występowanie zaburzeń behawioralnych związanych z jedzeniem).
Czynniki przyczyniające się do wzrostu ilości osób z nadwagą i otyłością:
- czynniki genetyczne
- brak umiejętności regulowania ilości spożywanych pokarmów (zwłaszcza tych bogatych w tłuszcze i cukry)
- spożywanie żywności rafinowanej oraz wzbogacanej w nielegalne składniki uzależniające
- u osób otyłych (podobnie jak u osób uzależnionych) mniej receptorów dopaminowych w układzie nagrody
- kampanie reklamowe mające na celu zwiększenie zainteresowanie produktami zawierającymi składniki uzależniające, jak sól, cukier i tłuszcz.
- łatwa dostępność takich produktów oraz stosunkowo niewysoka cena
Najczęściej spotykane zaburzenia jedzenia
- anoreksja, jadłowstręt psychiczny – niechęć do pokarmu lub brak łaknienia
- bulimia, żarłoczność psychiczna – zespół chorobowy charakteryzujący się dpowtarzającymi się epizodami obżarstwa z następującym po nich dążęniem do szybkiej utraty wagi ciała
- diabulimia – celowe pomijanie dawek insuliny w celu redukcji masy ciała lub zapobieganiu przyrostowi wagi u osób z cukrzycą typu 1
- zespół gwałtownego napadowego objadania się – nawracające nieregularne epizody przejadania się, którym towarzyszy poczucie upośledzonej kontroli
- zespół jedzenia nocnego – poranna anoreksja, wieczorna hiperfagia (25% dziennej ilości pokarmów przyjmowana po wieczornym posiłku), zaburzenia snu
Inne zachowania kompulsywne związane z odżywianiem:
- alkoreksja – inaczej anoreksja alkoholowa lub bulimia alkoholowa; trzy aspekty alkoreksji, to nadużywanie alkoholu, nadużywanie pokarmu i nadmierna aktywność fizyczna
- bigoreksja/wigoreksja – zespoł Adonisa, dysmorfia mięśniowa, odwrotna anoreksja, to patologiczna dbałość o własną sylwetkę (rygorystyczna dieta, odżywki, suplementy, treningi)
- fatoreksja – zniekształcona ocena otyłości: osoby z dużą nadwagą i zniekształconą sylwetką mają przekonanie o własnym idealnym wyglądzie
- megareksja – obsesyjne zabiegi o zwiększenie masy ciała (pragnienie „bycia dużym”)
- ortoreksja – obsesyjne kontrolowanie jakości spożywanego jedzenia, z koncentracją na zdrowe i “właściwe” produkty
- permareksja – obsesyjne limitowanie ilości pokarmów i liczenie kalorii
- potomania – obsesja nt. spożywania wody pitnej (nawet 8 l)
- pregoreksja – anoreksja kobiet w ciąży, jadłowstręt (ścisła dieta, intensywne ćwiczenia, przyjmowanie diuretyków, środków przeczyszczających czy wymiotnych